Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Den 1 juni håller rådgivningen stängt för utbildning. Ni kan mejla till radgivning@sverigesskolledare.se så hanterar vi era ärenden.

Rätt ingångslön höjer din status

Nytt karriärsteg och nya spännande uppdrag – men vilken lön ska jag begära för skolledarjobbet? Ta hjälp av förbundets ingångsvärden så du får rätt lön på en gång. En bra ingångslön är inte viktig bara för individen, utan för hela skolledarkollektivet.

Det här är de ingångslöner som Sveriges Skolledare anser du ska utgå ifrån under 2023:

  • Rektor* Storstockholm 74 000 kr/mån
  • Rektor* övriga landet 60 000 kr/mån
  • Biträdande rektor Storstockholm 61 000 kr/mån
  • Biträdande rektor övriga landet 56 000 kr/mån

* Lönerna kan variera mellan olika skolformer, villkor och över landet. Se därför våra rekommendationer som ett riktvärde och kontakta oss gärna för lönerådgivning innan du ska förhandla din lön.

Den första skolledarlönen betyder mycket för din fortsatta löneutveckling. Det är oftast mycket svårt att rätta till en för låg ingångslön i senare lönerevisioner, därför är det viktigt att komma in rätt. Det är förstås möjligt att din första lön kan bli högre än ingångsvärdena. Lönesättningen av skolledare ska vara individuell och differentierad enligt vårt avtal.

Ingångslönerna är baserade på marknadsläget för skolledare i landet. Se ingångslönerna som ett golv och som en av flera parametrar när du diskuterar din lön med din nya arbetsgivare. 

Länk till lönestatistiken

Boka lönerådgivning här