Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

De kommande veckorna uppgraderar Sveriges Skolledare till ett nytt it- och medlemssystem. Det innebär att du från och med fredag den 8 december till och med måndagen den 18 december inte kan komma in på Mina sidor. Nytt växelnummer är 08-567 062 00.

Löneväxling

Att växla lön mot en annan förmån kan vara en utväg i en förhandling som kört fast. Det kan också vara ett bra sätt att öka sitt pensionssparande, det gäller i synnerhet löneväxling till högre tjänstepension. Det har blivit särskilt intressant nu när möjligheten att dra av för privat pensionssparande upphört.

Så här fungerar det: En del av din bruttolön sätts av till en pensionsförsäkring vanligtvis en utökning av den tjänstepension du omfattas av genom kollektivavtalet. På så sätt kan du placera pengarna i de förmånliga alternativ som finns för tjänstepensionen.

Arbetsgivaren betalar en lägre arbetsgivaravgift där mellanskillnaden, cirka sju procent, ska tillfalla dig som löneväxlar. Du betalar inte inkomstskatt på pengarna förrän du tar ut din pension. Vad är då vinsten? Jo, du har troligen en lägre inkomst när du tar ut pensionen vilket medför en lägre inkomstskatt. Du har också haft ett betydligt större belopp som kunnat förränta sig jämfört med om du i stället skulle sparat skattade pengar.

Om du har en månadslön under 49 967 kr/mån (år 2023) rekommenderar vi inte att du löneväxlar eftersom det kan minska din allmänna pension. Vår rekommendation är att du enbart löneväxlar på den delen av lönen som ligger över 49 967 kr/mån (år 2023).