Hoppa till huvudinnehåll Sveriges Skolledare Logga in Bli medlem

Datum:

27 juni

Tid:

15:15 - 16:15

Plats:

Visby, E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "E30"

Vem:

Sveriges Skolledare

Almedalsveckan: Behöver skolan en egen lex-lagstiftning?

Kommun efter kommun antar nedskärningsbudgetar med risk för stora konsekvenser för barn och elevers stöd och utveckling i skolan. Men när skolledare påpekar det riskerar de repressalier. Behövs en egen lex-lag för skolan för att tvinga fram resurser och säkerställa att skollagen trumfar budgeten?

Stugunrektorn Malin Rimmö fick i vintras rubriker för sitt beslut att vägra genomföra besparingar i skolan. För det har hon mottagit en tillrättavisning från sin arbetsgivare. Även Boråsrektorn Bosse Leskinen fick rubriker efter att han lämnat en skriftlig konsekvensbeskrivning till sin arbetsgivare där det framgår att eleverna inte kommer kunna få det stöd de har rätt till efter kommunens beslut om att spara sex miljoner på ett år. För att säkerställa att risker för missförhållanden på grund av resursbrist undanröjs, och för att undvika att skolledare som vittnar om olägenheter möts av arbetsrättsliga konsekvenser, föreslår Sveriges Skolledare att det införs en ny lex-lagstiftning för skolväsendet - Lex Edico. Med missförhållande avses i det här fallet exempelvis att en elev riskerar att inte klara målen för utbildningen. Välkomna på ett panelsamtal där förslaget kommer att diskuteras av både politiker och professionsföreträdare.

 

Debattartikel: En ny lex-lag för skolan skulle tvinga fram nödvändiga resurser