Den 1 juni håller rådgivningen stängt för utbildning. Ni kan mejla till radgivning@sverigesskolledare.se så hanterar vi era ärenden.
Vår interna demokrati
Vi driver yrkesfrågor och arbetsmiljöfrågor för skolledare. Vi driver också opinionsarbete för rektorer, biträdande rektorer och andra chefer inom utbildningsområdet.
Sveriges Skolledare delas in i elva distrikt tillika valkretsar. Valkretsarnas uppgift är att utse kongressombud och en valberedning i valkretsen. Distrikten är tänkta att utgöra en arena för erfarenhetsutbyte och samarbete i att exempelvis genomföra facklig utbildning.
Norra Norrland
Norrbotten, Västerbotten
Södra Norrland
Gävleborg, Jämtland, Västernorrland
Norra Svealand
Dalarna, Uppsala, Västmanland
Södra Svealand
Värmland, Örebro
Stockholmsområdet
Stockholm, Gotland
Nordöstra Götaland
Södermanland, Östergötland
Nordvästra Götaland
Västra Götaland
Götaland Mitt
Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge
Norra Skåne-Halland
Norra Skåne, Halland
Södra Skåne
Södra Skåne
Riksföreningarna
Här finns en lista över vilka lokalförening/kommuner som hör till varje distrikt tillika valkrets.
Kommunlista (pdf-fil)
Förbundets högsta beslutande organ är kongressen som äger rum vart fjärde år. Till kongressen utser valkretsarna 75 ombud utifrån sin andel av förbundets yrkesverksamma medlemmar. Mellan kongresserna samlas ett förbundsråd en gång om året. Förbundsrådet är rådgivande till förbundsstyrelsen och kan vid behov förrätta fyllnadsval till de uppdrag kongressen utser företrädare. Förbundsrådet består av halva kongressen, avrundat uppåt, så hälften av kongressombuden är tillika förbundsrådsombud.
Kongressen väljer förbundsstyrelse, revisorer och en valberedning samt beslutar om verksamheten för kommande period.
Sveriges Skolledare har under sitt första verksamhetsår en styrelse som består av två ordförande, dubbla 1:e och 2:e vice ordförande samt 20 ledamöter. Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Matz Nilsson leder tillsammans förbundet under tiden fram till första ordinarie kongressen 2024.
Alla medlemmar som har sin anställning inom en kommuns geografiska område utgör tillsammans en lokalförening. Om du jobbar inom ett företag, koncern, statlig verksamhet eller ett verksamhetsområde kan du tillsammans med andra medlemmar ansöka hos förbundsstyrelsen om att inrätta en riksförening. Medlemmar inom riksföreningens verksamhetsområdet tillhör i så fall riksföreningen istället för lokalföreningen.
Lokalföreningarna och riksföreningarna väljer sina styrelser, lokala fackliga förtroendevalda och skyddsombud
- Du hittar din lokalavdelning på Min sida (kräver inloggning)
- Här kan du anmäla om du är facklig förtroendevald
I lokalföreningen eller riksföreningen kan arbetet vara organiserat på olika sätt lokalt, det är medlemmarna själva som ska avgöra vilket sätt man vill driva det lokala fackliga engagemanget.
Förhandlingsmandatet för lokalföreningar och riksföreningar regleras av normalstadgar.
Lokala fackliga representanter och skyddsombud kontrollerar att arbetsgivaren följer de lagar och föreskrifter som finns angående arbetsmiljön och arbetar för att arbetsmiljön är bra.
Skyddsombud ska finnas på arbetsplatser om minst fem anställda.