
Sveriges Skolledare ska till Almedalen 2025
På denna sida uppdaterar vi information om vår medverkan i Almedalsveckan 2025
Vill du att Sveriges Skolledare ska medverka i ert program?
Förbundet finns på plats med både ordförande och tjänstepersoner med expertfunktioner. Har du ett seminarum eller en aktivitetet där du skulle vilja ha med ett skolledarperspektiv? Kontakta projektledare Linnéa Plöen Casterud på linnea.ploen-casterud@sverigesskolledare.se, 072-527 10 48
Sveriges Skolledares talespersoner i Almedalen
Urval av seminarier där våra företrädare deltar
Vill du träffa oss i Almedalen? Här kommer ett urval av evenemang som Sveriges Skolledares företrädare kommer att delta på.
AI i skolan - risk, regler eller resurs?
Torsdag 26 juni kl 09:15-10:15 (med frukost från 9:00), Kaserngatan 1, Uppsala universitet, D-huset, sal D22
Arrangör: Sveriges Skolledare
Om seminariet:
EU:s AI-förordning har nu börjat implementeras – vad betyder det konkret för skolan? Vilka risker och möjligheter finns? Vad är vägen framåt för att få till en ansvarsfull AI-användning i skolan?
• Hur regleringen påverkar AI-användning i skolan
• Vilka risker och etiska frågor som behöver hanteras
• Vilket stöd och resurser behövs för att skolor ska kunna följa AI-förordningen
Varje barn har rätt till utbildning – men vems är ansvaret?
Tisdag 24 juni kl 10.00-10.45
Om seminariet:
Arrangör: Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för att bryta socialt utanförskap hos barn och unga. Det är inte bara viktigt för det enskilda barnet, det är också en nyckel till att lösa många av de stora samhällsutmaningar som vi står inför, där en ökande kriminalitet är den yttersta konsekvensen.
Marknadsskolan - en förlustaffär för samhället
Tisdag 24 juni kl 14:45-15:45
Arrangör: Sveriges Lärare
Om seminariet:
Den svenska skolan har genomgått stora förändringar sedan skolan öppnades upp för marknadsmekanismerna, men vilka konsekvenser har marknadiseringen fått för elever, lärare och samhället i stort?
Klarar skolan av valfrihet?
Onsdag 25 juni kl 08:30-09:15
Arrangör: Almega Utbildning
Om seminariet:
Bidrar valfriheten i skolsystemet till innovation och ökade kunskaper eller leder konkurrensen till segregation och ett skolsystem som håller på att bryta samman. Regeringen och oppositionen har var för sig ambition att reglera och begränsa friskolornas möjlighet att bedriva sin verksamhet. Klarar svensk skola av valfrihet och hur ser de långsiktiga spelreglerna ut?
AI och skola – vem leder utvecklingen framåt?
Onsdag 25 juni kl 11:00-11:45
Arrangör: AcadeMedia
Om seminariet:
AI förändrar skolan i grunden – från individanpassat lärande och automatiserad administration till nya sätt att bedöma kunskap. Men hur ser skolan ut år 2035? Vilka beslut måste fattas idag för att säkerställa att AI blir en möjliggörare snarare än en utmaning för skolan och lärarna?
Hur kan skolan arbeta för att förebygga ungdomsbrottslighet?
Onsdag 25 juni kl 15:20-16:20
Arrangör: Vetenskap & Allmänhet, IFOUS
Om seminariet:
Skolan lyfts ofta fram som en viktig skyddsfaktor i det brottsförebyggande arbetet. Men hur kan skolan arbeta för att förebygga ungdomsbrottslighet? Vad säger forskning och beprövad erfarenhet? Och hur kan vi förstå evidens och vetenskaplig grund inom ramen för skolans förebyggande arbete?
Hur leder vi en skola som är trygg och säker för alla barn och elever?
Torsdag 26 juni kl 10:30-11:30
Arrangör: PWC
Om seminariet:
Skolsäkerhet har varit en växande fråga i samhällsdebatten under de senaste åren till följd av de fruktansvärda våldsdåd som skett på skolor runt om i världen. På den nationella arenan har ett förändringsarbete inletts med förtydligandet i skollagen om skolors brottsförebyggande ansvar men vad innebär det mer konkret för huvudmän, rektorer och lärare. Vilka verktyg finns i dagsläget och vilka har nyligen tillkommit? Är det något som fortfarande saknas? I samtalet kommer vi att diskutera utmaningar och framgångsfaktorer i arbetet med att leda trygga och säkra skolor. Vi kommer diskutera ansvarsfördelningen och vad som krävs för att leda förändringsarbetet och säkerhetsarbetet framöver. Vidare presenteras i korthet resultaten från PwC:s granskningar inom området där vi delar med oss av lärdomar från kommuner runt om i Sverige. Bli inspirerad och utrustad för att leda framtidens trygga skolor.
Hur kan vi få en mer välmående skola?
Torsdag 26 juni kl 12:45-13:45
Arrangör: Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Tim Bergling Foundation
Om seminariet:
Idag lider varannan svensk 15-åring av återkommande psykiska besvär, en ohållbar situation som under de senaste åren bara blivit värre. Vi vet att skolan är en av de stora orsakerna till att unga mår så dåligt som de gör idag. Efter förra årets rapport "Det enda jag tänker på är stress och skola", där elevernas egna vittnesmål och upplevelser stod i fokus, vill vi nu ta nästa steg. Under lunchseminariet presenterar vi färska siffror om vilka lösningar eleverna själva ser på skolans utmaningar. I centrum står elevernas egna perspektiv och förslag.