Hoppa till huvudinnehåll Sveriges Skolledare Sök Logga in Bli medlem

Hot & våld i arbetet

Statistik visar att rektor är ett av flera yrken som ofta hamnar i hotfulla eller våldsamma situationer.

Många skolledare vittnar om oro gällande hot och våld; både risken att de själva ska utsättas och oro för att något ska ske med medarbetare och/eller barn och elever.

I en enkätundersökning av Sveriges Skolledare från 2023 svarade en av fem rektorer att de blivit utsatta för hot eller våldshandling där koppling funnits till arbetet. 

  • Andelen skolledare (rektor, biträdande rektor, skolchef, förvaltningschef, områdeschef) som svarat att de blivit utsatta för hot eller våldshandling där koppling funnits till arbetet. Baseras på 3 674 svar.

 

Av dem som svarat att de utsatts för hot eller våld har nära fyra av fem blivit utsatta av en vårdnadshavare eller annan person med koppling till yrkesrollen. Fler än två av fem har blivit utsatta av barn eller elever.

  • Andelen av skolledarna (rektor, biträdande rektor, skolchef, förvaltningschef, områdeschef) som svarat att de blivit utsatta för hot eller våldshandling, och av vem de då blivit utsatt. Baseras på 866 svarande.  

 

Arbetsgivaren är enligt arbetsmiljölagen skyldig att se till att starkt psykiskt påfrestande arbete till exempel hot och våld, inte leder till ohälsa. Därför är det viktigt att det finns handlingsplaner och rutiner för att såväl förebygga som hantera hotfulla och våldsamma situationer som kan uppstå. Lika viktigt är att skolledare som utsatts för detta snabbt får ett professionellt stöd från sin arbetsgivare. 

Samtidigt visar vår undersökning att två av fem rektorer saknar eller har en bristande plan för säkerhet och krisberedskap.

  • Andelen rektorer och biträdande rektorer som svarar att arbetsgivaren har en plan för arbetet med säkerhet och krisberedskap inom organisationen. Baseras på 3666 svar.

Länk till vår undersökning "Rektors uppdrag i beredskap och kris: Säkerhet och krisberedskap i skolan (sverigesskolledare.se)

Det behövs även satsningar på det förebyggande arbetet för att minska riskerna för våld i skolan. Särskilt stöd ska sättas in i tid, elevhälsan ska stärkas och det behövs fler lärare och speciallärare i landets skolor. Skolledare måste få färre medarbetare per chef och en kraftigt ökad lön för att främja stabil skolutveckling. Dessa insatser kräver krafttag mot den underfinansiering av skolan som ökar risken för såväl skoldåd som det dagligt förekommande våldet. 

Arbetsmiljöverket har tagit fram information och checklistor för ett förebyggande arbete i syfte att minska riskerna att bli utsatt för hot och våld på arbetsplatsen. Även SuntArbetsliv och Afa Försäkring har material om hot och våld, läs vidare på länkarna nedan. 

Säkerhetsdialogen