Logo Logga in Bli medlem

avvikande beteende

Tuffa personalärenden handlar inte om medarbetare som kommit försent till ett möte eller som har svårigheter att undervisa vissa utmanande elever. Det kan däremot handla om medarbetare som har beteenden i sociala sammanhang som påverkar arbetsmiljön negativt. Det kan röra sig om nedvärderingar, förolämpningar, härskartekniker, arrogans och kränkningar.

Det kan vara nära tillhands att man som rektor avvaktar och tänker: ”hoppas att hon/han säger upp sig”. Men det bästa är om du tillsammans med arbetsgivaren kan påverka medarbetaren så att hen blir medveten om och vill förändra sitt beteende. Arbetsgivare har ofta rutiner för hur medarbetare som kränker andra på sin arbetsplats ska hanteras.

Tips för att förebygga och åtgärda avvikande beteenden

  • Ta fram en värdegrund för arbetsplatsen i samarbete med dina medarbetare. Beskriv förväntade förhållningssätt i medarbetarskapet. Kom överens om hur nedsättande beteenden ska bemötas både från dig som rektor och mellan kollegor. Detta stärker medarbetare att markera mot kollegor vilket annars kan kännas svårt.
  • Om du uppmärksammat ett nedsättande beteende så ska du dokumentera det skriftligt. Dokumentationen ska vara saklig, fullständig och strukturerad, gärna i loggboksform. Ta största hänsyn till involverade personers integritet och att sekretesslagens bestämmelser tillämpas på korrekt sätt! Ta stöd av HR-avdelningen.
  • Kontakta medarbetaren skyndsamt för samtal. Beskriv dina iakttagelser av beteendet sakligt med tydliga exempel. Lyssna in medarbetarens perspektiv. Observera om det finns risk för att bli manipulerad av medarbetaren.
  • Ta ställning till om du ska prata med din chef om problematiken.
  • Om en åtgärdsplan/handlingsplan ska tas fram, kontakta din chef och HR-avdelning. HR-avdelningen kan i sin tur ta hjälp av kommunhälsan som t. ex beteendevetare och psykologer.
  • Misstänker du att medarbetaren har begått en brottslig handling? Kontakta din chef och HR-avdelning. Misstanke om brott ska polisanmälas. Polis och åklagare utreder om det har begåtts ett brott.